× Tällä palstalla voit kysyä KC Clinicin asiantuntijoilta sinua askarrattuvista kysymyksistä.

Toimenpidesuunnitelma vaatii aina plastiikkakirurgin konsultaatiovastaanoton ja asiantuntijapalsta ei korvaa tätä.
Ongelmatilanteissa kannattaa aina olla ensisijaisesti yhteydessä klinikkaan, jossa toimenpide on toteutettu.

Leikkaushaavan/arven parantuminen

Lisää
4 päivää 15 tuntia sitten #50379 : Jason12345
Olen lähes 5-kymppinen mies, jolla syyskuun 2018 lopussa eli reilu puoli vuotta sitten tehty "direct brow lift". Ompeleet olivat kahdessa kerroksessa.

Leikkaushaavan ympärillä oleva iho on edelleen turvonnut varsinkin toisella puolella, jossa myös ajoittain lievää kivun tunnetta. Isompi turvotusalue oikean silmän puolella on reilut parisen senttiä arvesta yläotsan suuntaan saakka, eli kohtalaisen laaja. Leikkaushaavan alueet puolestaan edelleen punaiset ja syvemmällä ympäristöään molemmilla puolilla.

Hoitona tämän reilun 6kk aikana ollut kaksi kertaa Yag laser arpiin 2kk ja 3kk jälkeen operaation sekä silikonivoide aamuin illoin. 3,5kk operaatiosta alkaen Dermovat kortisonikuuri illoin 3vkoa, viikon tauko ja 3vkoa iltaisin. Aamuisin edelleen silikonivoide. Lisäksi neuvottu heti pinnallisten ompeleiden jälkeen tekemään lymfahierontaa päivittäin.

Mikähän on normaali aika tälläisestä parantumiseen? Tuntuu kovin pitkältä se, että vielä reilun puolen vuoden jälkeenkin arvet ovat syvät ja turvotus kohtaisen voimakas niiden ympärillä aiheuttaen myös esteettisen haitan. Missä vaiheessa on syytä korjaustoimenpiteisiin ja mitä ne voisivat olla? Mikä on normaali toipumisaika tälläisestä operaatiosta turvotuksen osalta ja toisaalta arpien vaalenemisen osalta? Voidaanko arpia jotenkin neula- tai muulla manipulaatiolla/hoidolla nostaa, jos ovat atrofiset eli alikehittyneet?

Ovatko silikonivoide ja kortisonivoide olleet oikeat keinot tässä tapauksessa, kun kyseessä on "alikehittyneet" ja kuopalla olevat arvet? Jälkikäteen saamani tiedon mukaan silikoni- ja kortisonivoide sekä laserhoito pyrkivät lopettamaan verisuonikasvuston ja näin vaalentamaan arven. Ovatko laserhoito, silikoni- ja kortisonivoide mahdollisesti hidastaneet tai pysäyttäneet arpien ja imusuonten kasvua, josta syystä ovat kuopalla ja arpien yläpuolella turvotusta edelleen? Voiko tämä jäädä pysyväksi tilaksi?

Tilanteesta keskusteltu leikkaavankin lääkärin kanssa, mutta epätietoisuus ja hieman epätoivokin on jo hieman läsnä.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
4 päivää 12 tuntia sitten #50383 : Heikki Kupi Plastiikkakirurgi
Hei

Totta että joskus ns. direct brow lift tai avoin kulmakarvan kohotus voi jättää selkeän näkyvän arven. Arpi pyritään sijoittamaan niin että osa kulmakarvan karvoista kasvaisi myöhemmin arven läpi ja osin peittäisi arpea - tähän menee useampi kuukausi ja edellyttää hyvää kulmakarvan kasvua. Eli toimenpide sopii hyvin, jos paksut, tummat kulmakarvat ja ikää sopivasti (50-60+).

Tämän alueen turvotus voi olla pitkäkestoista ja arven kuroutuminen voi siitä syystä myös korostua. Arpea sinulla on hoidettu aktiivisesti. Laserhoidolla pyritään vähentämään punoitusta, silikonivoiteella arpikasvua ja nopeuttaa arven kypsymistä ja kortisonilla (Dermovat vahva kortisoni) estämään myös arven koholle kasvua. Ymmärtääkseni näitä ongelmia (punaisuutta lukuunottamatta) sinulla ei nyt ole vaan ongelmana turvotus ja arven kuopalla olo. Imunestekiertoa tehostavilla hoidoilla (laitehoidot tai lymfaterapeutin hoito) voidaan mahdollisesti vielä turvotusta helpottaa. Ja niin kauan kuin arpi punoittaa, sitä pitää suojata auringonvalolta. Eli tässä vaiheessa Uv-suojaus todennäköisesti tärkeämpää kuin silikonivoide (joskus silikonivoide kasvoilla voi ärsyttää myös arpea).

Arven kypsymiseen eli ns. lopulliseen paranemiseen menee yleensä vähintään puoli vuotta, mutta monesti 1-2 vuotta tilanteesta ja iästä riippuen. Eli siinä vaiheessa kun arpi alkaa olla rauhoittunut ja ns. kypsä, voidaan mittiä mahdollisia arpea parantavia hoitoja (joskus aiemmin). Lähinnä todennäköisesti tässä kohtaan tulisi kyseeseen arven laatua ja syvyyttä parantavat hoidot, joita löytyy useita eri versioita. Osaa voi jo mittiä tässäkin vaiheessa.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.165 sekuntia