× Tällä palstalla voit kysyä KC Clinicin asiantuntijoilta sinua askarrattuvista kysymyksistä.

Toimenpidesuunnitelma vaatii aina plastiikkakirurgin konsultaatiovastaanoton ja asiantuntijapalsta ei korvaa tätä.
Ongelmatilanteissa kannattaa aina olla ensisijaisesti yhteydessä klinikkaan, jossa toimenpide on toteutettu.

Serooma

  • impl
  • impl hahmo Aiheen kirjoittaja
  • Vieras
  • Vieras
5 vuotta 8 kuukautta sitten #5531 : impl
Mikä on serooma? Ja miten sitä voidaan hoitaa?

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Lisää
5 vuotta 8 kuukautta sitten #5603 : Heikki Kupi Plastiikkakirurgi
Mikä on serooma?

Serooma muodostuu verenvuodon jälkeen. Verihyytymän hajotessa syntyneen ontelon seinämä muuttuu niin, että se erittää kudosnestettä onteloon. Vastaava mekanismi toimii myös rintaimplanttileikkauksen jälkeisessä serooman muodostumisessa. Serooma implanttileikkauksen jälkeen on harvinainen (alle 1%:lla leikatuista). Varhaisvaiheessa (muutama viikko leikkauksesta) kyseessä on leikkauksen yhteydessä tai sen jälkeen tulleen verenvuotokohdan muuttuminen nestettä kerääväksi seroomaksi. Myöhäisvaiheessa (kuukausien tai vuosien kuluttua toimenpiteestä) kyseessä on useimmiten implanttia ympäröivän sidekudosrakenteen (kapselin) repeytyminen ja verenvuoto sekä siltä pohjalta serooman syntyminen. Helpoiten tällainen syntyy tiukasti kiinnittyvän implantin ympärille.
Erittäin harvinainen syy serooman kaltaisen tilanteen muodostumiselle on rintaan kehittyvä kasvain (lymfooma, ALCL), joka mahdollisesti on lähtöisin implanttia ympäröivästä kapselista. Aina myöhäisvaiheen nestekertymän yhteydessä tämän vuoksi pitää ottaa näyte nesteestä ja jos tehdään toimenpide niin näyte myös kapselista.

Serooman hoito. Pienet seroomat hoituvat yleensä itsestään, mutta selkeät kasvavat nestekertymät vaativat hoitoa. Tavallisimmin aloitetaan toistuvilla tyhjennyksillä (punktioilla). Punktion tekee toimenpiteen suorittanut kirurgi tai toimenpideradiologi ultraääniohjauksessa. Punktion jälkeen on tärkeää komprimoida hoitokohtaa tukisidoksella. Mitään rajaa ei ole punktioiden määrälle, mutta toistuvat punktiot lisäävät tulehdusriskiä. Rintaimplanttiin liittyvät serooman yhteydessä käytetään antibioottihoitoa tukena muulle hoidolle ja estämään tulehdusta. Joskus voidaan asettaa seroomaonteloon joksikin aikaan laskuputki eli dreeni. Joskus voidaan seroomaonteloon laittaa lääkeainetta, joka kovettaa seinämät (sklerosointi), mutta sitä ei suositella rintaimplanttien yhteydessä.

Osa seroomista hoituu punktiolla tai dreneerauksella, mutta merkittävä osa vaatii kirurgisen toimenpiteen. Tavallisimmin poistetaan nestettä muodostava seroomaontelo/kapseli ja vaihdetaan implantti joka samaan tai uuteen tilaan. Pienimpänä toimenpiteenä on kapselin käsittely eri menetelmin. Ja kaikkea tältä väliltä riippuen lähtötilanteesta.

Joskus joudutaan (lähinna infektiotilanteessa) poistamaan implantti ja asettamaan uusi implantti tilanteen rauhoituttua ja kudosten parannuttua 3-6 kuukauden kuluttua, yleensä hyvä odottaa tuo 6 kk:tta.

Voiko seroomaa estää? Alkuvaiheessa rauhallisella toipumisella, mutta myöhäisvaiheessa kuitenkin suhteellisen harvinainen ilmiö, joten tällä ei vaikutusta implanttien kanssa olemiseen. Tärkeää kuitenkin muistaa harvinaisen kasvaimen mahdollisuus serooman yhteydessä ja varmistaa tutkimuksin, ettei taustalla ole sellaista syytä seroomaan.

Kirjaudu tai Rekisteröidy liittyäksesi keskusteluun.

Sivu luotiin ajassa: 0.131 sekuntia